Velkommen til Heimaey og Klettsvikbukta, verdens første og eneste fristed for hvaler! 

                                                                                                                 Foto opphav: Sea Life Trust

Her på Sea Life Trust sitt fristed Beluga Whale Sanctuary and Puffin Rescue Centre, bor de to beluga hvalene Lille Grå og Lille Hvit. Lille Grå og Lille Hvit (født 2006), ble fanget inn fra russisk havområde og revet bort fra sine familier i en alder av omkring to år. Videre ble de to hvalene sendt av gårde til Changfeng Ocean World Marinpark i Shanghai i Kina, hvor de ble trent og opptrådde som sirkusartister for publikum i omkring 15 år. Livet tok en positiv vending for de to hvalene kom da Merlin Entertainments Merlin Entertainments | Animal care and conservation kjøpte opp marinparken, og i samarbeid med Whale and Dolphin Conservation (WDC) whales.org | Whale & Dolphin Conservation | Whale & Dolphin Conservation , ville man gi de to beluga hvalene en sjanse til et nytt og bedre liv i mest mulig naturlige omgivelser. I samarbeid med Sea Life Trust kom muligheten til å etablere et hjem for Lille Grå og Lille Hvit her i Klettsvik bukta på Island, den samme bukten hvor spekkhogger kjendisen Keiko fra filmen Free Willy, en gang i tiden ble sluppet fri. Flere alternativer ble vurdert som fristed for de to beluga hvalene (deriblant Norge), før man bestemte seg for Island og Heimaey. Hadde det ikke vært for Merlin Entertainments, ville Lille Grå og Lille Hvit fortsatt opptrådd som sirkusartister i et basseng i Shanghai.

Flyttingen av Lille Grå og Lille Hvit startet den 19. juni 2019. Reisen fra Changfeng Marinpark i Shanghai til Heimaey, tok 30 timer og innebar transport med fly, lastebil og ferge. Transporten ble nøye planlagt av internasjonale eksperter innenfor marine dyr. Hver beluga hval ble løftet ut av bassenget i Changfeng Marinpark med spesial designede «bårer» tilpasset til deres fysiske krav, før de ble nøye plassert i spesialbygde transporttanker og lastet inn i to lastebiler som brakte dem til Pu Dong internasjonale flyplass. Deretter ble de løftet over i et lastefly som fløy de to hvalene videre til Keflavik flyplass på Island. Etter flyturen ble Lille Grå og Lille Hvit overført til to lastebiler som kjørte dem videre til fergen i Landeyjahöfn, som igjen tok dem ut til Heimaey. Vel fremme ble hvalene plassert i innendørsbassenget på Sea Life Trust for å følges opp etter den lange reisen, og for å starte prosessen med å tilpasses det nye livet i Klettsvikbukta.

Her kan du se bilder og lese om hvalenes reise: The Journey to Sanctuary (sealifetrust.org)

Thora Gisladottir ansatt som daglig leder på Beluga Whale Sanctuary, forteller: 

«Dette er første gang man forsøker å lage et fristed for hvaler og det innebærer mye prøving og feiling. Prosessen med å få hvalene tilpasset livet i bukta med havvann, er mye lenger og vanskeligere enn vi først tenkte oss. Dette er en prosess som kan ta flere år.  Målet er at hvalene skal bo ute hele året, men dyrene må tilvennes det nye klima, temperaturen i vannet og et mye større leveområde enn bassenget de er vant med. Det er nødvendig å ha et innendørs tilleggs basseng for hvalene, hvor de akklimatiseres og som kan brukes ved behov. Lille Grå og Lille Hvit er ikke vant til livet i havet og det er mye å være redd for der ute, når man kommer fra et langt liv i et innendørs basseng. Ekstrem vær med stormer, lyn og torden skremmer hvalene. Ekkoet som oppstår når bølgene slår inn mot klippene gjør dem opprørte.  Været her på Heimaey er ekstremt! Det er virkelig vanskelig å forstå hvor ille det kan være om man ikke har opplevd det selv. Det er ikke bare været som kan skape vanskeligheter for hvalene. For eksempel nådde en oljelekkasje inn til bukta. Alt er fremmed for hvalene og de må tilpasses. En sel kom svømmende forbi her, men heldigvis vekket det bare entusiasme og nysgjerrighet hos hvalene. De lurte svært mye på hva og hvem dette var!

Nå er hvalene bare 18 år, men kan leve til de er opptil 60. Å flytte hvalene mellom bassenget og bukta er verken ideelt eller enkelt, og hver forflytnings prosess er krevende. En hval veier omkring 1400 kilo og må legges i båre og holdes våt under hele prosessen. Hvalene heises med kran ut av bassenget og ned i lastebil før de videre kjøres ned til bukta som heldigvis bare er et par minutter unna. Fremme i bukta heises de av lastebilen med kran og ned i første bassenget i bukta. Hvalene tilpasses livet i havet gjennom kortere opphold i ulike bassenger konstruert i bukta, før de kan slippes helt fri der. Først oppholder de seg i et lite basseng, deretter i et mye større rundt ett som allerede gir dem en stor grad av frihets følelse. Til slutt slippes de helt fritt ut i bukta. Lille Hvit som er den forsiktige av de to hvalene, brukte lang tid før hun våget seg ut av sirkel bassenget. Lille Grå som er mer frempå hadde for lengst svømt ut til friheten. Lille Grå elsker å være i bukta, mens Lille Hvit er forsiktig og bruker lenger tid til å tilpasse seg nye situasjoner og omgivelser».

                                                                                                                             Klettsvikbukta

Her kan du se mer fra Klettsvikbukta: The Sanctuary (sealifetrust.org)

Videre forteller Thora at «Vi oppdaget i november i fjor at det var noe galt med Lille Grå. Hun ble stille og sluttet helt å snakke med dyrepleierne som fattet mistanke om at noe var galt. Blodprøver viste at Lille Grå hadde mistet mye blod og med bruk av gastroskopi, fant veterinæren ut at hun hadde magesår. Vi er ikke helt sikre på hva det kom av, men i dag tenker vi at det kan ha vært stress. Det rørte meg da jeg så hvor involverte de ansatte er i dyrene da Lille Grå var syk. De var så urolige og redde for dem. Gjennom handling og engasjement viste de hvor mye omsorg de har for hvalene. Jeg tenkte wow! Dette er mennesker som jobber for dyrene og ikke pengene»

«Denne gangen vil vi forsøke å sette de ut i bukta igjen i juni/juli for da er været som regel rolig. Vi håper på et mer vellykket forsøk denne gangen for nå er de sterkere og friskere enn da de kom hit første gang» sier Thora. «Bukta har egentlig kapasitet til ti beluga hvaler, men å sette inn flere hvaler er ikke noe Sea Life Trust kommer til å gjøre på en lang stund. Dyrene spiser omkring 60 kilo fisk om dagen som jo har sin kostnad. Fisken kjøpes fra lokale fiskere. Man må vite med 100 prosent sikkerhet at Lille Grå og Lille Hvit kan bo ute i bukta hele året før det kan frigis bassengplass inne til nye hvaler, nye hvaler som også må klimatilpasses et nytt liv i havet. Det er også nødvendig å vite at dyrene faktisk kommer overens med hverandre».

Livet i et basseng

«Hvaler er høyest intelligent dyr som trenger mye stimulering når de holdes i fangenskap. Åtte ganger om dagen aktiviseres de med mat og leker, og dyrene har en innebygget klokke så de vet når disse tingene skal skje. Da blir de vokale og opphissede og vi må ofte roe dem ned før vi starter aktiviseringen» forteller Thora.

«Hvalene får ulike utfordringer og leker hver dag. De liker å ta lekene med til vinduet å vise dem frem til publikum. De hører og ser oss gjennom vinduet. Og så elsker de hunder, så vi oppfordrer faktisk besøkende til å ta med seg hundene sine når de kommer hit. Før likte de også barn, men etter litt for mange barnehender som har dunket på vinduet til innebassenget, har det snudd. Og barnevogner er noe av det verste de vet» sier Thora.

«Det er mye arbeid å følge opp hvalene. Hver måned får dyrene tannsjekk, og for å holde helsen og aktivitetsnivået oppe, får vi dem til å svømme mot strømmen for å bygge muskler så de skal klare seg bedre ute i bukta. Vi måler kroppsfettet regelmessig for å tilpasse dietten deres best mulig».  

På grunn av øynenes plassering ser hvalene hva som skjer over dem når de svømmer på ryggen.

(Opphav fire foto over: Sea Life Trust)

Hva skjedde egentlig med spekkhoggeren Keiko?

«Vi samarbeider tett med et team hval spesialister. Hvalspesialistene studerte lydene eller språket til ulike grupper hvaler og oppdaget at hvaler bruker ulikt språk etter hvor i verden de kommer fra. Det har fått meg til å tenke om dette også gjelder andre dyr som for eksempel lundefuglene. Snakker lundefuglene forskjellig språk etter hvor de kommer fra?» undrer Thora.

Du kjenner sikkert spekkhoggeren Keiko fra filmen «Free Willy» som kom ut i 1993. Keiko ble sluppet tilbake til havet igjen her i Klettvik bukta. Dessverre var kunnskapen om hvaler og spekkhoggere på den tiden for dårlig til at man klarte å ta en god nok avgjørelse for Keiko. Det var med gode intensjoner han ble tilbakeført til friheten og man trodde han skulle klare seg bra, men forsøket ble mislykket.

«Det man ikke visste den gangen var at fordi Keiko ble fanget inn som så ung, fikk han aldri utviklet et fullverdig språk som han kunne kommunisere fullstendig med andre spekkhoggere. Da Keiko mange år senere ble sluppet tilbake i havet, forsto ikke andre spekkhoggere Keiko og derfor han ble aldri akseptert. Keiko ble holdt utenfor og ble aldri anerkjent av noen ny spekkhogger gruppe. Spekkhoggere jakter sammen i flokk og omringer maten sin, og fordi Keiko aldri lærte seg «spekkhogger språket» og fikk innpass i noen ny flokk, fikk han ikke mat. Keiko sultet rett og slett i hjel. 

Du kan ikke bare slippe dyr fra fangenskap og rett ut i naturen. De har ikke vært en del av livet der ute i naturen og vil ikke klare seg selv og overleve. Lille Grå og Lille Hvit ville for eksempel ikke klare å fange mat på egenhånd om vi slapp de helt fri» sier Thora.

Vignir og hvalene

Jeg er så heldig at jeg får lov til å treffe Lille Grå og Lille Hvit «bak scenen». Dyrepasser Vignir Skæringsson er på jobb og forteller meg om arbeidet sitt.

«Jeg var ansatt som bygningsarbeider og var med på å bygge anlegget her til Sea Life Trust, da jeg ble tilbudt jobb som dyrepasser fordi de ansatte ved Seal Life Trust rett og slett likte meg så godt. Jeg har alltid elsket dyr, men hadde aldri i verden trodd at jeg skulle ende opp som dyrepasser for disse to hvalene. Når jeg møter folk som spør om hva jeg jobber med, sier jeg at det er ikke sikkert de vil tro på meg når jeg forteller at jeg er dyrepasser for to hvaler på et fristed».

Videre forteller Vignir at hvalene har ulike personligheter og er veldig intelligente. «Når jeg dykker i bassenget for å for eksempel reparere noe, følger hvalene etter meg og er nysgjerrige på hva jeg holder på med. Dietten måtte endres da hvalene i en periode begynte å bli tykke. Vi måtte gi dem fettfattig fisk noe som tydelig irriterte Lille Grå, mens Lille Hvit ikke brydde seg. Og så lager de ulike lyder for hva de vil, om de for eksempel er lekne eller sultne. Hvalene er ekstremt smarte, og de kan manipulere deg. I begynnelsen laget de klynkelyder slik som hundevalper gjør da jeg skulle gå for dagen. De ville ha oppmerksomhet og gjorde det vanskelig for meg å forlate dem. Etter hvert når denne strategien ikke funket på meg lenger, kom de opp med nye lyder» forteller Vignir.

Beluga hvaler kalles havets papegøyer. «De er ekstremt vokale og kan lage de merkeligste lyder du kan tenke deg. De kan også lage lyder så høye og skarpe at det rett og slett gjør vondt i ørene for oss som jobber med dem» sier Vignir.

Vi må gå for Vignir skal jobbe videre og da skjer det Vignir akkurat har beskrevet for meg. Lillle Grå og Lille Hvit kommer med all slags lyd og leven for oss. Og ja, det er absolutt vanskelig å gå fra dem!

Foto over: Se på meg! Kampen om oppmerksomhet.

«Basket kurven» til venstre er en av favoritt lekene til hvalene. Hvalene plasserer ballen oppi hullet og den faller igjennom. Dette kan de holde på med i lang stund forteller Vignir.

Arbeidet starter kl. 07.00 hver morgen. Fordi det hver dag er ulike personer som er med hvalene, er det timeplan for hvilke aktiviteter som skal gjøres når, for å passe på at det blir variasjon i stimuleringen deres.

Å løfte en hval…

Når hvalene skal flyttes og må løftes ut av bassenget, føres kranen inn til bassenget som befinner seg bak de to hvite dørene. Hvalene legges i spesialtilpassede løfte-seler som festes til kranen og nå kan hvalene heises ut av bassenget og  heises ned til videre transporterings middel.

Spesialtilpasset løfte-sele.

Å løfte en hval…

når hvalene skal flyttes og løftes ut av bassenget, føres kranen inn til bassenget (som befinner seg bak de to hvite dørene.) Spesiallagede løfte-seler festes til kranen og hvalene løftes fra bassenget og heises opp og ned ned til transporterings 

                                                                            Det er vanskelig å gå fra en beluga hval som ber deg så pent om å bli!

Beluga Whale Sanctuary and Puffin Rescue Centre tilhører paraplyorganisasjonen Sea Life Trust som jobber med å beskytte livet i havet. Sammen med andre prosjekter verden over, driver Sea Life Trust fristedene Cornish Seal Seal Sanctuary i England og Beluga Whale Sanctuary and Puffin Rescue Centre på Island. https://www.sealifetrust.org/en/